‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

Nieuw licht op zwangerschap en geboorte

28-02-2017 - Ella

Al voor de innesteling geeft de net bevruchte eicel, hormonen af in het bloed van de moeder. Dit is het eerste signaal dat de hersenen van moeder krijgen van het groeiende embryo. Meer behoefte aan slaap, rust en weinig eten (ofwel misselijkheid) zijn aanpassingen van het lichaam van de moeder aan de behoefte van het embryo op dat moment. 
De eerste vijf tot zes dagen wordt de bevruchte eicel omhuld door vloeistof.De moeder heeft tegelijkertijd al vroeg in de zwangerschap invloed op de vorming van het embryo. De voedingstoffen hierin zijn een afspiegeling van de voeding van de moeder rondom de conceptie. De samenstelling van deze vloeistof reguleert de manier waarop het embryo zich vormt.

Een ander voorbeeld van wederzijdse beinvloeding is tijdens het begin de bevalling:

ln de nacht nemen de samentrekkingen vanaf 30 weken zwangerschap toe. Deze samentrekkingen vinden vooral tussen 20:30 en O2:OO uur plaats en worden gunstig beinvloed door het slaaphormoon (melatonine). Als de samentrekkingen toe nemen stimuleert dit de indaling van de baby en de indaling stimuleert het vrijkomen van hormonen die de weeen stimuleren. Daarbij helpt de nabijheid van een vertrouwde partner en een "nachtachtige", warme, rustige en schemerige omgeving, met zomin mogelijk prikkels.
Aan de zwangere in de uitgerekende periode wordt aangeraden ontspanningstechnieken of massages, iedere avond in gedimd licht.

Wil je meer lezen? Het uitgebreide artikel met veel "vaktermen" staat hier.