English | Türk 

 

‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

Misselijkheid en zwangerschapsbraken

30-03-2018 - Ella

We spreken van zwangerschapsziekte of hyperemesis gravidarum wanneer de zwangere uitdroogt of dat zij ondervoed raakt. Dit kan zwangeren overkomen die de hele dag door misselijk zijn, veel overgeven en een aantal van hen kan ook niets eten omdat alle geuren veel sterker zijn dan normaal. (Sommigen kunnen de geur van hun eigen huis of keuken niet meer verdragen). Meestal verbetert de situatie tussen de 12 en 16 weken van de zwangerschap. Bijna de helft van deze vrouwen hebben het na de 20 weken zwangerschap nog en blijven hier last van houden tijdens de hele zwangerschap.
De situatie waarin deze zwangeren zich bevinden is niet gemakkelijk. De zwangere raakt veelal in een isolement en in een zwangerschapsdepressie en verdient alle ondersteuning. Belangrijk is ook dat haar omgeving goed oplet dat ze niet uitdroogt en dat ze genoeg reserves heeft om verder te gaan. De zwangere voelt zich futloos en kan weinig ondernemen. Heb begrip voor haar malaise en help haar in deze moeilijke periode.
Tegenwoordig kan men proberen of medicijnen helpen of een Aroma-Kruizemunt roller. Je kan hiervoor bij ons terecht (of de huisarts).
Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat zij al het mogelijke doet om zoveel mogelijk vocht binnen te krijgen. Wanneer het drinken niet lukt (slikken), dan raden wij aan om(water) ijs te eten (likken), dit lukt vaak wel. Ook ijsblokjes invriezen met een smaak die de zwangere wel verdraagt helpt.
Wanneer de zwangere bijna geen vocht binnenhoudt of beduidend minder plast dan moet zij contact met ons opnemen en we controleren dan de urine en controleren hoeveel reservestoffen zij nog heeft. We houden graag contact om te zien hoe zij zich voelt. Soms is een opname in een ziekenhuis noodzakelijk voor een infuus zodat de zwangere weer voldoende vocht binnenkrijgt.